Gemeente Oud-Beijerland

Inhoud

Oud-Beijerland is een gemeente in Zuid-Holland. Het gelijknamige dorp is qua inwoneraantal de grootste plaats in de Hoeksche Waard. Het aantal inwoners per 1 april 2016 bedroeg 23.860.

Oud-Beijerland is een agrarische gemeente, maar ook een forensendorp. Het heeft bovendien een regionale centrumfunctie. Het dorp is gelegen aan het Spui en aan de Oude Maas en heeft een jachthaven.

Geschiedenis

Na de Sint Elisabethsvloed in 1421 veranderden grote delen van Putten en de Groote of Hollandsche Waard in een gebied van kleiplaten en gorzen, die bij hoog water regelmatig overspoelden. Hierdoor was het gebied nauwelijks door mensen bewoond. In de eeuwen na de ramp werden stukken land weer omdijkt.

Oud-Beijerland is gesticht in 1559 als Beijerland door graaf Lamoraal van Egmont. Hij verwierf na de dood van zijn broer Karel in 1541 de rechten van het gebied, en liet het in 1557 bedijken. Vanaf de al bestaande Stougjesdijk werden de nieuwe dijken Oostdijk, Molendijk, Zinkwegsedijk, en Beijerlandsedijk aangelegd. Deze polder kreeg de lange naam Beijerland, Moerkerken, Cromstrijen en de Greup. Rond 1624 kwamen er de kleine polders Bosschenpolder en Nieuwlandpolder nog bij. Beijerland is vernoemd naar Sabina van Beieren, de vrouw van Lamoraal van Egmont.

In 1582 veranderde de naam in Oud-Beijerland, ter onderscheiding van het nieuwe dorp Nieuw-Beijerland dat enkele kilometers westwaarts werd gesticht.

Lang heeft Van Egmond niet van zijn bezit kunnen genieten. Enkele jaren later werd hij op bevel van Philips II op de Markt te Brussel onthoofd, samen met de graaf van Horne. De strijd om de vrijheid van de Nederlanden was uitgebroken.

In 1604 kreeg het dorp de kerktoren van Sabina van Beijeren, en in 1622 werd het Dorpshuis over de Vliet gebouwd. Vanuit dit gebouw bestuurden Schout en Schepenen en sprak de Vierschaar recht. Het gebouw, vandaag de dag beter bekend onder de naam Oude Raadhuis, is nog steeds één van de mooiste gebouwen van de Hoeksche Waard. Tot diep in de jaren zeventig van de 20e eeuw zetelde het gemeentebestuur van Oud-Beijerland er.

Oud-Beijerland werd al snel een van de belangrijkste handelsplaatsen van de Hoeksche Waard. Het dorp leefde van handel, industrie, landbouw en visserij. De rijkdom die dit bracht is nog terug te vinden in de statige herenhuizen langs de Vliet. Vanaf het eind van de 19e eeuw tot ca. 1955 verbond een stoomtram van de RTM Oud-Beijerland met Rotterdam.

In de haven was het vaak een drukte van belang. De suikerfabriek, een sigarenfabriek, een cementfabriek, een paling- en zalmrokerij en andere bedrijven zorgden voor veel industriële activiteit in het centrum.

Winkelen en Wonen

In de naoorlogse dagen is het dorp flink gegroeid. Van een kleine zevenduizend inwoners naar ruim drieëntwintigduizend. De nieuwbouwwijken, zonder hoogbouw, zijn ruim van opzet. Er is overal groen en de speelgelegenheden voor kinderen hebben veel aandacht gekregen.

Oud-Beijerland heeft een centrumfunctie in de Hoeksche Waard op het gebied van wonen, winkelen, werken en onderwijs. De meeste industrieën zijn uit het centrum verdwenen. Veel bedrijven uit Oud-Beijerland en omgeving vestigden zich op de bedrijventerreinen De Bosschen en De Hoogerwerf.

Kerken

Oud-Beijerland kent een groot aantal kerken. Opvallend is de grote Hervormde Gemeente en de vele reformatorische kerken, onder meer een Gereformeerde Gemeente (891 leden), een Hersteld Hervormde Kerk (729 leden) en een Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland (120 leden). Daarnaast kent Oud-Beijerland meerdere Evangelische Gemeenten, waarvan de EGHW (Evangelische Gemeente Hoekse Waard) de grootste is (650 leden).

Stedenbanden

Oud-Beijerland heeft stedenbanden met:

  • Lidzbark Warmiski (Polen)
  • Zottegem (België)

Cultuur

Raadhuis Klassiek is een jaarlijks terugkerend klassiek concert in het centrum van Oud-Beijerland. Het orkest bestaat uit leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het concert wordt georganiseerd door leden van de werkgroep Raadhuis Klassiek. Aansluitend op Raadhuis Klassiek zijn er twee culturele weken op het podium over de Vliet, in het centrum van Oud-Beijerland.

Daarnaast wordt er sinds 2007 jaarlijks een cultureel festival gehouden in het Laningpark onder de naam 'De Parkdagen'. Dit festival biedt een podium voor verenigingen, instellingen en inwoners van de Hoeksche Waard. De Parkdagen worden georganiseerd door de Culturele Kring Oud-Beijerland

Trivia

Ter ere van het 450-jarig bestaan van Oud-Beijerland in 2009 is er een herdenkingsmunt geslagen: het Lamoraaltje, genoemd naar graaf Lamoraal van Egmond.

BurgemeesterDhr. Klaas Tigelaar
AdresW. van Vlietstraat 6, 3262GM OUD-BEIJERLAND
Postbus2003, 3260EA OUD-BEIJERLAND
Telefoon0186-646566
E-mailinfo@oud-beijerland.nl
Websitewww.oud-beijerland.nl
Inwoners23800
Oppervlakte19 km2