Gemeente Dinkelland

Dinkelland is een gemeente in het noordoosten van Twente, in de Nederlandse provincie Overijssel. Dinkelland grenst in het noorden aan de gemeente Uelsen, in het uiterste noordoosten aan de gemeente Neuenhaus, in het oosten aan de gemeentes Nordhorn en Bad Bentheim (alle vier in het Graafschap Bentheim, Nedersaksen, Duitsland). In het zuidoosten grenst Dinkelland aan de gemeenten Losser en Oldenzaal, in het uiterste zuiden aan Enschede, in het zuidwesten aan Hengelo en Borne en in het westen en noordwesten aan Tubbergen.

Geschiedenis

Op 1 januari 2001 fuseerden Ootmarsum, Denekamp en Weerselo tot Dinkelland. Op 1 juni 2008 telde de gemeente 26.143 inwoners (bron: Gemeentelijke Basisadministratie gemeente Dinkelland) en een oppervlakte van 176,81 km² (waarvan 1,10 km² water). De gemeente Dinkelland maakt deel uit van de Regio Twente.

Dinkelland heeft net als geheel Oost-Twente zijn katholieke karakter goed weten te behouden. Zo worden de meeste katholieke gebruiken er nog nageleefd, en heeft de gemeente net als Tubbergen een relatief hoog geboortecijfer. In Ootmarsum vinden unieke Paasgebruiken plaats, zoals het zogenaamde vlöggelen.

BurgemeesterDhr. Roel Cazemier
AdresNicolaasplein 5, 7591MA DENEKAMP
Postbus11, 7590AA DENEKAMP
Telefoon0541-854100
E-mailinfo@dinkelland.nl
Websitewww.dinkelland.nl
Inwoners26100
Oppervlakte177 km2