Gemeente Tubbergen

Inhoud

Tubbergen (Nedersaksisch: Tubbe, Tubbege, Tubbig en Tubbarng'n (vernederlandst)) is een plaats en gemeente in het noorden van Twente, in de Nederlandse provincie Overijssel. Op 1 maart 2016 telde de gemeente 21.104 inwoners en een oppervlakte van 147,40 km². De gemeente Tubbergen maakt deel uit van de Regio Twente.

Geografie

De gemeente Tubbergen telt tien dorpskernen en daarnaast drie gehuchten zonder dorpskern te weten Haarle, Hezingen en Mander. Het gemeentehuis staat in Tubbergen. De gemeente grenst aan de gemeentes Uelsen (Duitsland), Dinkelland, Twenterand, Almelo en Borne.

Religie

De gemeente Tubbergen gold binnen Twente en Nederland als zeer katholiek. Dit komt onder meer tot uiting in een vrij massale kerkgang (mishoren) en het hoogste percentage KVP- en thans CDA-stemmers van geheel Nederland (51% bij Gemeenteraadsverkiezingen 2014). Dit uit zich thans nog met name in de oudere lagen van de bevolking.

Geschiedenis

Een gangbare verklaring voor de naam Tubbergen luidt dat dit betekent 'tussen de bergen', het is onduidelijk of dit klopt. De naam is in het verleden onder meer geschreven als Tubberg, Tuberghe en Ubbergen.

In de jaren zeventig kwam de gemeente in het nieuws vanwege een groot milieuschandaal. Nabij het kerkdorp Vasse was een zandafgraving jarenlang gebruikt als open dumpplaats voor chemisch afval. Deze dumpplaats stond bij de lokale bevolking bekend als 'De Teerkuil'. Die naam werd ingegeven door het feit dat de afgraving onder water stond, wat door het vele chemische afval erin (met name zuurteer) letterlijk pikzwart gekleurd was. Ook de grond rondom de afgraving was zeer ernstig vervuild; alle planten en bomen die er ooit gestaan hadden waren morsdood. Na het uitkomen van het schandaal werd de ergste vervuiling provisorisch opgeruimd. Dit 'opruimen' was feitelijk niets anders dan de zuurteer neutraliseren met kalk. In 2011 werd bekend dat de provincie Overijssel met een definitieve oplossing komt voor de 'teerput van Vasse'.

In 1971 kwam Tubbergen in het nieuws vanwege een boerenopstand over de stemming over de ruilverkaveling. Op 21 december vonden er rellen plaats met grootschalige vernielingen, waarbij onder andere het huis van burgemeester mr. L.P.H. Schepers beschadigd werd door brand. De ME moest er aan te pas komen om de gemoederen te bedaren.

BurgemeesterDhr. Mervyn Stegers
AdresRaadhuisplein 1, 7651CV TUBBERGEN
Postbus30, 7650AA TUBBERGEN
Telefoon0546-628000
E-mailgemeente@tubbergen.nl
Websitewww.tubbergen.nl
Inwoners21100
Oppervlakte147 km2

Bedrijf zoeken


Tubbergen video's
Tubbergen foto's
Tubbergen nieuws
Tubbergen linken