Gemeente Hellendoorn

Hellendoorn (Nedersaksisch: Heldern) is een gemeente en een dorp in de Nederlandse provincie Overijssel op/bij de grens van Salland en Twente. De gemeente telt 35.680 inwoners op een oppervlakte van 139,03 km². De gemeente Hellendoorn maakt deel uit van de Regio Twente, maar behoort historisch gezien tot Salland.

Geografie

Hellendoorn ligt in de provincie Overijssel ten oosten van de Hellendoornse Berg, die deel uitmaakt van de stuwwal Sallandse Heuvelrug. De gemeente Hellendoorn grenst in het noorden aan de gemeenten Ommen en Twenterand, in het oosten aan Wierden, in het zuiden aan Rijssen-Holten en in het westen aan Raalte.

Economie

Bepalend voor de gemeente Hellendoorn was en is de aanwezigheid van de Koninklijke Stoomweverij (KSW) van de Salomonsons in Nijverdal. Na de fusie in 1957 met Ten Cate in Almelo ontstond het concern Koninklijke Nijverdal-Ten Cate, later kortweg Koninklijke Ten Cate. Het is een van de weinige textielconcerns in Twente die zich vooral door tijdige aanpassing van zijn producten (bijvoorbeeld kunstgras en materialen voor de ruimtevaart) wist te handhaven. Het dorp Hellendoorn is bekend geworden door de aanwezigheid van het Avonturenpark Hellendoorn. Verder is er in het dorp een ijsfabriek, die tot 1996 het ijsmerk Caraco maakte. Het bedrijf werd in 1985 overgenomen door Unilever en produceert de merken Ben & Jerry's, Hertog en Ola. Momenteel is er een museum in Hellendoorn over de vroegere Caraco, namelijk het bakkerij- en ijsmuseum.

BurgemeesterMevr. Anneke Raven
AdresWillem-Alexanderstraat 7, 7442MA NIJVERDAL
Postbus200, 7440AE NIJVERDAL
Telefoon0548-630000
E-mailgemeentebestuur@hellendoorn.nl
Websitewww.hellendoorn.nl
Inwoners35600
Oppervlakte139 km2