Gemeente Bernheze

Inhoud

Bernheze is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, deels gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch en deels in de Peelrand. In 1994 ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther in het kader van gemeentelijke herindeling. De gemeente kreeg in eerste instantie de naam van de grootste kern, Heesch. In 1995 werd de gemeente omgedoopt tot Bernheze. De gemeente telt 29.888 inwoners (1 januari 2016, bron: CBS).

Naam

De gemeente is genoemd naar een hoeve, "Bernhese" geheten, die in 1196 aan de Abdij van Berne werd geschonken. Deze Abdij bevond zich in de middeleeuwen nog in het dorpje Bern. De gemeente is dus indirect naar dit dorpje vernoemd. De betekenis van 'Bernhese' is tweeledig: Bern staat voor 'born', dat bron of water betekent. Hese staat voor bos. Letterlijk betekent Bernheze dus 'water en bos'. In 1857 werd een nieuwe abdij van deze naam gesticht, nu in Heeswijk.

Geografie

De gemeente Bernheze heeft een oppervlakte van 90,38 km² en behoort tot het landelijk gebied van de streekplanregio Uden-Veghel, met uitzondering van Heesch dat tot de streekplanregio Waalboss behoort. Bernheze ligt in de streek Maasland, een van de vier historische kwartieren van de Meierij van 's-Hertogenbosch.

Aangrenzende Gemeenten

De gemeente grenst in het noorden aan de gemeente Oss, waarbij de snelweg A59 grofweg de gemeentegrens vormt. Verder grenst Bernheze (met de klok mee) aan de gemeenten Landerd, Uden, Veghel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en 's-Hertogenbosch.

Geschiedenis

In eerste instantie werd de naam van de grootste gemeente uitgekozen als nieuwe gemeente naam: Heesch. In 1995 werd de gemeente omgedoopt tot Bernheze.

De naam Bernheze is een verwijzing naar het verleden. Ruim 800 jaar geleden was er al sprake van ?Bernehese?. Bern is synoniem voor ?born?, dat bron of water betekent. Hese staat voor bos. Letterlijk betekent Bernheze dus water en bos; een treffende typering van het gebied.
Het logo bestaat uit drie groene lisseblaadjes. Deze verbeelden het landelijk karakter van de gemeente. Ook geven ze de ligging van Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther aan. De grijze vlakjes stellen de omliggende plaatsen voor.

BurgemeesterMevr. Marieke Moorman
AdresDe Misse 6, 5384BZ HEESCH
Postbus19, 5384ZG HEESCH
Telefoon0412-458888
E-mailgemeente@bernheze.org
Websitewww.bernheze.org
Inwoners30000
Oppervlakte90 km2