Gemeente Oss

Oss is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in Nederland. De grootste kern van de gemeente is de stad Oss.

In 1994 zijn de gemeenten Berghem en Megen, Haren en Macharen bij Oss gevoegd. In 2003 werd de gemeente Ravenstein vrijwillig bij Oss gevoegd. In 2011 is de gemeente Lith vrijwillig samengevoegd. In 2015 is de gemeente verder uitgebreid met de kern Geffen, door de opheffing van de gemeente Maasdonk. De overige twee kernen van die gemeente, Vinkel en Nuland, zijn naar de gemeente 's-Hertogenbosch gegaan.

Geografie

De gemeente ligt tussen 's-Hertogenbosch en Wijchen. De gemeentegrenzen volgen aan de noordkant de meanders van de rivier de Maas. Met de oeverwallen die zich naar het noorden uitstrekken tussen de bochten van de Maas is de gemeente Oss een van de meest noordelijk gelegen gemeentes van Noord-Brabant.

Aan de overkant van de maas ligt het Land van Maas en Waal met de aangrenzende Gelderse gemeentes (van west naar Oost) West Maas en Waal, Druten en Wijchen. Verder grenst de gemeente Oss aan (met de klok mee) de gemeentes Grave, Landerd, Bernheze en 's-Hertogenbosch.

Belangrijke verkeersroutes die door de gemeente lopen zijn de Rijksweg 59 (Serooskerke bij Zierikzee ? Knooppunt Paalgraven bij Oss) en de Rijksweg 50 die vanuit Emmeloord via Apeldoorn en Arnhem naar Oss loopt, en vanaf Knooppunt Paalgraven verder is doorgetrokken naar Eindhoven. De N329, ook wel 'Weg van de Toekomst' genoemd, verbindt het knooppunt Paalgraven (A50/A59) met de Dorpenweg (N626) van Ravenstein naar Kessel en het veerpont bij Megen.

Verder is er de Spoorlijn Tilburg - Nijmegen, met drie stations (Oss West, Oss en Ravenstein), waarvan station Oss een intercitystation is. De sprinters rijden heen en weer tussen 's-Hertogenbosch en Nijmegen. Verder rijden er nog City Bussen door de stad, in de gemeente (er rijdt zelfs een Osse Bus naar de Stadskern Empel van 's-Hertogenbosch) en verder rijdt er de bus die door de provincie rijdt: lijn Eindhoven- Oss, Oss- Uden- Veghel.

Opvallende waterwegen zijn de Maas in het noorden, en de Hertogswetering van Grave naar Gewande die de stad Oss pal aan de noordzijde passeert. Ook is er een zijarm van de Maas gegraven, waarvandaan sinds de jaren 60 van de vorige eeuw het Burgemeester Delenkanaal naar de haven in Oss loopt.

BurgemeesterMevr. Wobine Buijs-Glaudemans
AdresRaadhuislaan 2, 5341GM OSS
Postbus5, 5340BA OSS
Telefoon0412-629911
E-mailGemeente@oss.nl
Websitewww.oss.nl
Inwoners90000
Oppervlakte160 km2