Gemeente Dongen

Dongen is een gemeente in de provincie Noord-Brabant.

Dongen is een middelgrote gemeente in Midden-Brabant, langs de rivier De Donge met de hoofdplaats Dongen en de kernen 's Gravenmoer, Dongense Vaart en 's Gravenmoerse Vaart, alsmede Klein-Dongen. De huidige gemeente is ontstaan op 1 januari 1997 door een samengaan van de voormalige gemeenten Dongen en 's Gravenmoer.

De gemeente ligt op fietsafstand van De Efteling, de Loonse en Drunense Duinen, de Beekse Bergen en steden als Oosterhout, Breda en Tilburg.

Geschiedenis

De naam 'Dongen' is ontstaan uit 'Donk-Aa'. Een donk is een zandige ophoping in een moerassig gebied. Met Aa wordt het riviertje bedoeld dat langs zo?n donk stroomde.

De oudste vermelding van Dongen is gevonden in een akte uit 1281. In dat jaar leende Willem van Hoorne en Altena, heer van Loon op Zand, een deel van het huidige grondgebied van Dongen aan Wouter Volckaert. Ten oosten van rivier de Donge richtte in 1287 dezelfde Willem de afzonderlijke heerlijkheid Dongen op. Beide delen van Dongen kwamen in de daaropvolgende eeuw in handen van Willem van Duvenvoorde. Hij verkocht in 1350 zijn woning en landerijen aan zijn dochter Beatrijs en haar man Roelof van Dalem, die daarmee de eerste Heer en Vrouwe van het ?Heerlijckheid Dongen? werden.

BurgemeesterDhr. Marina Starmans-Gelijns
AdresHoge Ham 62, 5104JJ DONGEN
Postbus10153, 5100GE DONGEN
Telefoon0162-383200
E-mailinfo@dongen.nl
Websitewww.dongen.nl
Inwoners25400
Oppervlakte30 km2