Gemeente Heeze-Leende

Heeze-Leende (Brabants: Héésj-Lint) is een gemeente in de provincie Noord-Brabant. Zij werd op 1 januari 1997 gevormd uit de gemeenten Heeze en Leende en het dorp Sterksel dat tot de gemeente Maarheeze behoorde. De gemeente Heeze-Leende maakt deel uit van het kaderwetgebied SRE.

De gemeente Heeze-Leende grenst aan de gemeenten Geldrop-Mierlo, Someren, Cranendonck, Hamont-Achel, Valkenswaard, Waalre, Eindhoven.

Buitengebied

Het buitengebied bestaat vooral uit natuurgebieden zoals de Strabrechtse Heide, de Herbertusbossen, het Leenderbos en de Groote Heide. In de gemeente liggen ook het gehucht Bruggerhuizen aan de Tongelreep en het in Nederland gelegen deel van de Achelse Kluis. Het bestemmingsplan voor het buitengebied werd in 2009 vastgesteld en was daarmee het eerste bestemmingsplan buitengebied van de provincie Noord-Brabant dat onder de Nieuwe wet op de Ruimtelijke Ordening werd vastgesteld. Heeze-Leende noemt zich graag de meest natuurrijke gemeente van Noord-Brabant.

Gemeentewapen

De gemeente vroeg advies aan de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde die voorstelde het eeuwenoude wapenensemble van Heeze-Leende in ere te herstellen. De eik kon daarbij niet alleen worden gezien als kenteken dat al sinds de middeleeuwen in plaatselijke zegels voorkwam, maar ook voor de eikenbossen van zowel Heeze-Leende als Sterksel. Bij Koninklijk Besluit van 2 juli 1998 nr. 98.001844 werd het wapen met bovenstaande beschrijving verleend.

BurgemeesterDhr. Paul Verhoeven
AdresJan Deckersstraat 2, 5591HS HEEZE
Postbus10000, 5590GA HEEZE
Telefoon040-2241400
E-mailpostbus@heeze-leende.nl
Websitewww.heeze-leende.nl
Inwoners15600
Oppervlakte105 km2

Bedrijf zoeken


Heeze-Leende video's
Heeze-Leende nieuws
Heeze-Leende linken