Gemeente Boekel

Inhoud

Boekel is een gemeente op de Peelrand in het oostelijk deel van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Naast de hoofdplaats Boekel liggen in de gemeente ook de kernen Venhorst en Huize Padua.

Geschiedenis

Het territorium van de gemeente behoorde vroeger tot het Land van Ravenstein en in de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden heerste er godsdienstvrijheid. Hierdoor ontstond de kern Huize Padua. De geschiedenis van dit gebied wordt beschreven bij de plaats Boekel.

Toen de Peel in oostelijke richting werd ontgonnen ontstond de kern Venhorst.

De gemeente Boekel kwam tot stand in 1810. Voor die tijd vormde Boekel een bestuurlijke eenheid met Uden en Zeeland.

Wapen

Het gemeentewapen van Boekel werd verleend op 14 oktober 1818. Er is een kerkgebouw op afgebeeld. Hoewel niet zeker is om welke kerk het gaat, betreft het waarschijnlijk de Oude kerk, zijnde de grenskerk die in Boekel ten behoeve van de inwoners van Erp was opgericht en dienst deed in de jaren 1648-1672. Deze is aangegeven op de Meierijkaart van Hendrik Verhees.

Gemeenschappelijke Regelingen

In 1935 maakte Boekel deel uit van de "Peelgemeenschap". Dit was een samenwerkingsverband van de gemeenten Bakel, Boekel, Gemert, Mill, Oploo, Uden, Wanroij en Zeeland met als doel om de ontsluiting van de Noord-Brabantse Peel te bevorderen.

Van veel recenter datum is de indeling van de gemeente Boekel bij de nieuwe stedelijke regio Uden-Veghel. Deze stedelijke regio is een nawerking van de gemeentelijke herindelingen uit de jaren 90 van de 20e eeuw. In 1993 waren er plannen om te komen tot een samenvoeging van de gemeenten Boekel, Uden en Veghel, waartoe in 1995 het startsein werd gegeven. De samenvoeging ging echter niet door. In september 1997 werd door de Eerste kamer besloten, dat de drie gemeenten zelfstandig zouden blijven.

Boekel is sinds 2004 de eerste gemeente in Nederland zonder welstandscommissie.

Op initiatief van de gemeente zijn in 2013 alle woningen en bedrijven, inclusief het hele buitengebied, voorzien van een glasvezelverbinding. Dit is een primeur in Nederland en een voorbeeld voor andere plattelandgemeenten.

BurgemeesterDhr. Pierre Bos
AdresSint Agathaplein 2, 5427AB BOEKEL
Postbus99, 5427ZH BOEKEL
Telefoon0492-326800
E-mailinfo@boekel.nl
Websitewww.boekel.nl
Inwoners10200
Oppervlakte34 km2