Gemeente Vught

Inhoud

Vught is een gemeente in het noorden van de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch. De gemeente heeft nauwelijks water aan oppervlakte.

Opbouw van Vught

De gemeente bestaat uit de kernen Vught en Cromvoirt. Het moderne gemeentekantoor bevindt zich te Vught aan de Secr. van Rooijstraat. Het werd gebouwd van 2003-2006 in de vorm van een ovale toren. Het is ontworpen door Architectenbureau "De Twee Snoeken". Het raadhuis is gevestigd in Villa Leeuwenstein, in 1935 aangekocht, die daartoe verbouwd werd door architect Hendrik Willem Valk.

Het oude gemeentewapen van Vught werd vastgesteld in 1817 en toont twee tegenover elkaar staande kerken. Dit omdat Vught vanouds twee parochies telde: de Sint-Lambertusparochie en de Sint-Pietersparochie. Dit motief werd ook opgenomen in het nieuwe gemeentewapen.

Oorspronkelijk bestond de gemeente Vught uit de kern Vught en de buurtschap Deuteren. Bij de gemeentelijke herindeling van 1933 werd de gemeente Cromvoirt opgeheven en bij Vught gevoegd, terwijl Deuteren, ten noorden van een opgeheven spoorlijn naar Waalwijk, bij 's-Hertogenbosch werd ingedeeld.

De gemeente Vught is in vriendschap verbonden met de gemeente Oranienburg (Duitsland).

Vught is onderverdeeld in zeventien officiële wijken.

Media

De gemeente van Vught kent twee lokale omroepen: één lokale publieke omroep (Avulo) en één lokale commerciële omroep (VTV). Daarnaast zijn er nog een aantal regionale omroepen te ontvangen, zoals Omroep Brabant.

Het regionale dagblad in Vught is het Brabants Dagblad. Deze krant heeft een speciale editie voor Vught en 's-Hertogenbosch. Dan zijn er nog een aantal gratis wekelijkse huis-aan-huis bladen als het Stadsblad, Het Klaverblad en de Bossche Omroep.

Onderwijs

Vught heeft dertien basisscholen en één middelbare school (fusie uit drie scholen): het Maurick College.
Daarnaast kent Vught twee taleninstituten: Instituut Jeroen Bosch en Taleninstituut Regina Coeli, deze laatste staat ook wel bekend als de Nonnetjes van Vught.
Ook is in Vught Avondopleidingen SKO gevestigd, een opleidingsinstituut opgezet voor onderwijs aan volwassenen.

BurgemeesterDhr. Roderick van de Mortel
AdresSecr. van Rooijstraat 2, 5261EP VUGHT
Postbus10100, 5260GA VUGHT
Telefoon073-6580680
E-mailgemeente@vught.nl
Websitewww.vught.nl
Inwoners26000
Oppervlakte34 km2

Bedrijf zoeken


Vught video's
Vught nieuws
Vught linken