Gemeente Waalre

Inhoud

Waalre (Brabants: Woldere) is een gemeente in de provincie Noord-Brabant.

De gemeente ligt pal ten zuiden van Eindhoven. De gemeente Waalre maakt ook deel uit van de Metropoolregio Eindhoven (voorheen SRE), en is in 1923 ontstaan uit de oude gemeenten Waalre en Aalst.

Waalre profileert zich als groene woongemeente met de slogan "Waalre Groenfontein" en wordt veelvuldig genoemd als een van de veiligste en meest leefbare woongemeenten van Nederland.

Economie

De meeste inwoners van Waalre werken in buurtgemeenten, met name in Eindhoven.

Waalre kent 3 bedrijfsterreinen: Voldijn, Park Diepenvoorde en bedrijventerrein 't Broek.

De 2 grootste winkelkernen van de gemeente bevinden zich rond 'Den Hof' in Aalst en rond 'De Bus' in Waalre.

Waalre is een welvarende gemeente: de Waalrese wijk Lisseven staat op plaats 2 in de top 10 van Nederlandse wijken met de grootste miljonairsdichtheid.

Carnaval

Waalre kent een bruisend carnavalsleven. De grootste vereniging van Waalre is de Algemene Waalrese Carnavalsvereniging De Keien. Deze vereniging is opgericht in 1966 en vierde in 2011 dus haar 45-jarig bestaan. De Keien verzorgt de huis-aan-huis bezorging van het Wolders Lachblad, de krant van Carnavalsminnend Waalre. Aalst heeft zijn eigen, bruisende carnavalsvereniging; De Baltrappers.

Brand gemeentehuis

Op 18 juli 2012 brandde het monumentale gemeentehuis van Waalre volledig af na een vermoedelijke aanslag waarbij twee (gestolen) auto's in de nacht het pand binnenreden en een vuurzee creƫerden. Volgens de politie was het geen ongeluk en was er opzet in het spel. Gemeentelijke diensten werden voor zover dat kon tijdelijk verplaatst naar de brandweerkazerne.

Het gemeentehuis in Waalre had reeds in september 1994 te maken met brandstichting. Er woedde destijds een kleine brand nadat een ruit werd ingegooid. Getuigen zagen iemand wegrijden met gedoofde lichten.

BurgemeesterDhr. Jan Brenninkmeijer
AdresLaan van Diepenvoorde 32, 5582LA WAALRE
Postbus10000, 5580GA WAALRE
Telefoon040-2282500
E-mailgemeente@waalre.nl
Websitewww.waalre.nl
Inwoners17000
Oppervlakte22 km2