Gemeente Veghel

Inhoud

Veghel is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch.

In 1994 is de gemeente Veghel samengevoegd met de gemeente Erp onder behoud van de naam Veghel. De hoofdplaats van de gemeente is Veghel. De inwoners van Veghel kregen in 1310 van Hertog Jan II van Brabant het gewaarborgde gebruik van de gemeentegronden. Die van Erp verkregen het recht op het gebruik van gemeentegrond in 1300 van Hertog Jan I van Brabant.

Buurtschappen

Binnen de gemeente bevinden zich de volgende buurtschappen:
Dorshout, Havelt, Kempkens, Driehuizen, Hazelberg, Bus, Beukelaar, Heuvel, en Zondveld.

Waarvan in de voormalige gemeente Erp: Dijk, De Laren, Hurkske, Heuvelberg, Kraanmeer, Looieind, Morsche Hoef, Hoek,

Buurtschappen die van oudsher deels onder Veghel en deels onder Erp vallen: Ham en Bolst

Door stedelijke ontwikkeling zijn de volgende buurtschappen momenteel in de kern Veghel opgegaan: Hezelaar, Leest, Middegaal, Doornhoek en 't Ven.

Economie

De gemeente Veghel heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een groot werkgelegenheidscentrum in Noordoost-Brabant. De provincie Noord-Brabant beschouwt Veghel in haar visie als een regionaal centrum voor werkgelegenheid, dienstverlening en voorzieningen. Door de provincie is de gemeente ingedeeld in de stedelijke regio Uden-Veghel.

Het belang van de Veghelse industrie wordt onderstreept door een constant hoge notering van Veghel in de top 100 sterkste zakensteden van Nederland. De laatste 10 jaar behoort het onafgebroken tot de beste 40 van die lijst, en in 2005 en 2006 behaalde het zelfs de 4e plaats van de 100. Daarnaast staat Veghel in de top 3 wat betreft de relatieve vertegenwoordiging van het aantal arbeidsplaatsen in topsectoren.

In totaal zijn er in Veghel 2.750 bedrijven gevestigd; het aantal arbeidsplaatsen bedraagt zo'n 29.000. Ruim 60% van de werknemers woont buiten de gemeente. Het werkloosheidspercentage van 3,4% (peildatum: 1 januari 2011) ligt 1,4% lager dan het gemiddelde van de provincie Noord-Brabant, en zelfs 2% onder het landelijke gemiddelde.

Ook de buurgemeente Schijndel deelt nog altijd veel industriële en infrastructurele (A50) belangen met Veghel en versterkt met haar nabijgelegen industrieterreinen de economische kracht van de regio Veghel. In het verleden werd daarom ook wel gesproken van 'de twee-eenheid', als men refereerde naar de samenwerking tussen de gemeenten Veghel en Schijndel.

Grootbedrijf in Veghel
In Veghel heeft het grootbedrijf een groot aandeel in de werkgelegenheid van de gemeente. Een deel van die bedrijven zijn familiebedrijven die gestart zijn door Veghelaren, en in de loop der tijd zijn uitgegroeid tot nationale marktleiders of multinationals. Andere bedrijven hebben bewust voor de regio Veghel gekozen vanwege de goede bereikbaarheid (CHV, Kuehne + Nagel, DHL), de aanwezigheid van toeleveranciers & afnemers (Agrifirm, De Heus, FrieslandCampina), en de beschikbaarheid van arbeid (Mars Incorporated). Enkele van die bedrijven, waaronder Mars, geven aan specifiek te hebben gekozen voor Veghel, vanwege de goede infrastructuur, het gunstige ondernemersklimaat en het hoge arbeidsethos van de inwoners.

Jumelage

De gemeente Veghel heeft een jumelage met de Duitse gemeente Goch. Het vriendschapsverdrag tussen beide plaatsen werd getekend op 25 september 1971. Grote stimulator achter de jumelage was Theodorus van den Tillaart, een Veghelse missionaris (later bisschop van Atambua op West-Timor), wiens zuster in Goch woonde.

Gemeentewapen

Met de gemeentelijke herindeling van 1994 werd het wapen van de gemeente Veghel aangepast. Een gestileerde versie van het familiewapen van Van Erp werd aangenomen als gemeentewapen.

Het wapen van de voormalige gemeente Veghel is een samenstelling van het wapen Brabant-Limburg, de patroonheilige Sint-Lambertus en het familiewapen van Van Erp in sterk verbasterde vorm (afgebeeld als kroezen), allen in rijkskleuren (azuur en goud).

BurgemeesterMevr. Ina Adema
AdresStadhuisplein 1, 5461KN VEGHEL
Postbus10001, 5460DA VEGHEL
Telefoon0413-386644
E-mailinfo@veghel.nl
Websitewww.veghel.nl
Inwoners38100
Oppervlakte79 km2